Filipe Fernandes

viool

Filipe Fernandes werd geboren in Funchal en begon zijn vioolstudie op zesjarige leeftijd bij docent Nana Khachkalyan aan de “Gabinete Coordenador de Educação Artística”, en later sloot hij zich aan bij de cursus Professionele Instrumentalist aan het Conservatório-Escola Profissional das Artes da Madeira, Eng. .o Luíz Peter Clode, in de vioolklas van professor Norberto Gomes, nadat hij deze had afgesloten met de maximale classificatie. In 2013 was Filipe concertmeester van het Jeugdorkest van de officiële muziekconservatoria van Portugal, in Lissabon, onder leiding van maestro Jean Sébastien Béreau.
Filipe wordt regelmatig uitgenodigd om als vervangend muzikant samen te werken in enkele van de belangrijkste orkesten van Nederland, waaronder Amsterdam Sinfonietta, Nederlands Philharmonisch Orkest en Sinfonia Rotterdam.
Beschouwd als een van de meest veelbelovende Portugese violisten van zijn generatie, werd hij uitgenodigd om als solist op te treden met het Orquestra Clássica da Madeira en in 2019 was hij finalist in de Internationale Leonid Kogan-wedstrijd in Brussel, nadat hij in hetzelfde jaar zijn bachelordiploma aan het Conservatorium van Amsterdam, in de klas van Ilya Grubert en Maria Milstein.

In 2021 ontving hij de 3e prijs in de Prémio Jovens Músicos, het belangrijkste concours voor jonge muzikanten in Portugal, nadat hij ook zijn masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam had afgerond, genereus gefinancierd met een beurs van de Calouste Gulbenkian Foundation.

Filipe nam ook deel aan verschillende festivals waar hij de kans kreeg om te werken met artiesten als Sergey Khachatryan, Stephan Picard, Boris Garlitsky, Boris Brovtsyn, Jack Liebeck, Alissa Margulis, Yuri Zhishlin, Eliot Lawson, Maria Milstein, Liviu Prunaru, Christian Altenburger, Tanja Becker-Bender, Christoph Schickedanz en Ilya Grubert.
Filipe was academist van het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest, en sinds 2022 is Filipe co-aanvoerder van de tweede vioolsectie van het Radio Filharmonisch Orkest.

'Een muzikant die de muziek werkelijk een menselijk stem kan geven'