- roctet
- |
- archief
concert archief
November 2024
Reeuwijk Klassiek
Programma:
- Ottorino Respighi Doppio Quartetto in d, P.27
- Theo Loevendie Changes
- Felix Mendelssohn-Bartholdy String Octet in Es-dur
September 2024
'Intersections' in Den Haag
Roctet viert zijn 8-jarig jubileum! Deze gedenkwaardige mijlpaal wordt ook in Den Haag gevierd.
Roctet opent het concert met een symfonisch gedicht “Psyché et Éros” van César Franck, in een bewerking van Henk de Vlieger.
Dit vormt de opmaat naar een uniek programma waarin Roctet Haagse conservatoriumstudenten-componisten Archie Tulk, Thijmen Krijgsman en Alberto Tombolan verbindt met de eminente Nederlandse componist Theo Loevendie, een internationaal gelauwerde componist, een levende legende van de Nederlandse klassieke muziek en voormalig docent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.
Voorafgaand aan hun werken zullen de musici van Roctet met elke componist in gesprek gaan, waarbij ze ervaringen uitwisselen die ze tijdens het compositieproces hebben opgedaan.
Na de pauze wordt het publiek getrakteerd op een bruisend meesterwerk van de toen nog maar 16-jarige Felix Mendelssohn-Bartholdy. De debuut-CD ‘Novoselye/Housewarming’van Roctet, met onder andere dit strijkoctet, oogstte opvallende belangstelling, niet alleen van de Nederlandse media, maar ook van internationale pers.
Muze van Zuid
Programma:
Theo Loevendie 1930* Changes (2024)
Archi Tulk 2003* Fúria (2024)
Max Knigge 1984* De Chroniqueur (2023)
Felix Mendelssohn 1809-1847 Octet opus 20 in Es 35 (1825)
July 2024
WonderFeel
Programma:
- Theo Loevendie (1930) Changes (2024)
- George Enescu (1881-1955) Octet for strings in C major, Op.7 (1900)
De vurige geest van Enescu in Bussum
Programma:
- Ottorino Respighi: Doppio Quartetto (1900)
- Theo Loevendie: Changes (2023/2024)
- George Enescu: Strijkoctet op.7 C-dur (1900)
Over de muziekstukken:
Een zelden uitgevoerd Doppio Quartetto (geschreven in 1900) van de beroemde Italiaanse componist Ottorino Respighi zal je aanspreken met zijn schilderachtige verhaal. Het ene moment bevind je je op een stormachtige zee, het andere moment ben je in een Hongaarse kroeg waar onze primarius Joris van Rijn jou betovert in het 4e deel (Presto all’Ungherese) met een huilende ‘primas’-solo, begeleid door zijn gewillige ‘zigeunerorkestje’.
In hetzelfde jaar geschreven meesterwerk, Octet for Strings, van de Roemeense componist George Enescu, is een essentiële bouwsteen in het repertoire van het strijkoctet. Temperamentvol, bloedstollend, diep emotioneel, delicaat, virtuoos en nog veel meer. Het is een complete emotionele achtbaan en een spannende reis voor zowel uitvoerders als luisteraars.
Een nieuw strijkoctet Changes, gecomponeerd door een van de meest geprezen Nederlandse componisten, Theo Loevendie, is dit jaar speciaal voor Roctet en voor deze CD gecomponeerd.
June 2024
Midzomer8
We slaan de handen ineen met jonge musici, studenten-componisten, ervaren componisten/arrangeurs én de levende legende van de Nederlandse klassieke muziek, Theo Loevendie.
Kom en beleef samen met ons dit Midzomer8 concert, waarbij Roctet-leden in gesprek gaan met de betreffende componisten. Je krijgt een uniek kijkje in het creatieve proces van componeren én uitvoeren.
Voorafgaand aan het laten klinken van de stukken, gaat telkens één lid van Roctet in gesprek met de betreffende componist. Zo delen we opgedane ervaringen en inzichten bij dit proces.
Programma Midzomer8:
- Henk de Vlieger (1953) bewerking (2020) van César Franck’s Psyché et Eròs
- Archie Tulk (2003) FÚRIA (2024) – wereldpremière
- Thijmen Krijgsman (2003) Bruusk!? (2024) – wereldpremière
- Theo Loevendie (1930) Changes (2024) – wereldpremière
- Alberto Tombolan (1994) Cr e t t o (2024) – wereldpremière
- Max Knigge (1984) De Chroniqueur (2023)
- FENNE (2000) One Day (2022) voor zangstem en strijkoctet
- Kilian Alexander van Rooij (1992) Roctet Scherzo (2020) – wereldpremière
*dit concert is mede mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst)
'Dag van de Componist'
Julija Hartig – viool
Roctet – strijkoctet
Florian Magnus Maier – componist
Max Knigge – componist
Julija gaat in gesprek met de twee componisten na de uitvoering van de stukken over het ontstaan van hun compositie en de samenwerking tussen de spelers en componisten.
Florian Magnus Maier: ‘The Music of Erich Zann’ for solo viool, stem en electronica (2022) 12’ – In opdracht van New Music Now
Een violistisch hoogstandje, gebaseerd op H.P. Lovecraft’s verhaal van dezelfde naam, geschreven voor mijn goede vriendin en jarenlange samenwerkingspartner Julija Hartig. Dit gevecht van een musicus die geleidelijk de afgrond van waanzin inglijdt terwijl zij met haar spel gruwelen uit een vreemd universum bezweert en bestrijdt, gaat ons zowel qua compositie als qua vioolspel tot het uiterste drijven.
Dit stuk maakt onderdeel uit van de cd ‘Dark Velvet’. Met deze bijzondere cd won ze een Edison Klassiek 2023 in de categorie Nieuwkomer Nationaal.
Roctet – strijkoctet
Joris van Rijn – viool
Filipe Fernandes – viool
Francien Schatborn -altviool
Eveline Kraayenhof – cello
Anneke Janssen – cello
Frank Brakkee – altviool
Masha Iakovleva – viool
Julija Hartig – viool
Max Knigge: ‘De Chroniqueur’ voor Strijkoctet (2023) 15’ – In opdracht van New Music Now
Het multidisciplinaire strijkoctet ‘De Chroniqueur’ van de Nederlandse componist Max Knigge. Het stuk is speciaal geschreven voor Roctet in opdracht van New Music Now. “Een muzikale trip over liefde, waarde en verantwoordelijkheid, met de kleurrijke en spannende muziek”
March 2024
Workshop met componisten, Koninklijk Conservatorium Den Haag
January 2024
De vurige geest van Enescu
Met een gevarieerd en spannend programma neemt Roctet je mee op reis door Oost-Europa, met werken van Prokofiev, Gliere, Schostakovich en als hoogtepunt van het concert een uitbundige en virtuoze strijkoctet van George Enescu.
Enescu’s compositie staat in contrast met het Octet van Felix Mendelssohn, waarin een solistische vioolpartij tegenover een begeleiding van de andere snaarinstrumenten staat. Enescu’s werk daarentegen is “een echt octet dat zijn meest natuurlijke uitdrukking vindt in zijn hallucinerende convergerende en uiteenlopende contrapuntische stemmen”.
December 2023
Midwinter Glühwein Concert in Bussum
Laat u op deze winterse avond verwarmen door de klank van de acht strijkers van Roctet.
De muziek van Johann Sebastian Bach is eigenlijk onmisbaar in de Kersttijd. Wat is daarom mooier ons concert te beginnen met delen uit Bach’s allerlaatste werk ‘Die Kunst der Fuge’, in een bewerking van onze primarius Joris van Rijn.
Een zelden uitgevoerde werk is het door Roctet “herondekte” en op onze debuut CD uitgebrachte Dubbelkwartet ‘Novoselye- Housewarming’ van de romantische Russische componist Nikolay Afanasyev. Het stuk is bijzonder rijk aan muzikale vondsten, biedt een overvloed aan zangerige melodieën die dicht bij de volksmuziek staan.
Na de pauze staat het meesterwerk Felix Mendelssohn-Bartholdy: Octet in Es-dur op.20 op het programma. Het octet was bedoeld als verjaardagscadeau voor de violist en dirigent Eduard Rietz (1802- 1832), die de virtuoze eerste vioolpartij zeker kon waarderen. De genuanceerde, delicate schrijfstijl van de componist en zijn romantische, lyrische en zangerige melodieën maakt het Octet tot een van de meest gespeelde uit het repertoire.
Tickets kunt u bestellen door een mail te sturen naar tickets@roctet.nl.
Ook aan de zaal zijn kaartjes verkrijgbaar.
Toegang: €22,50 incl. Glühwein
November 2023
Roctet in de Uilenburgersjoel Amsterdam
September 2023
June 2023
April 2023
Roctet in Philharmonie Haarlem
January 2023
Roctet in Nieuwkoop
July 2022
May 2022
Roctet speelt een geliefd en een wonderlijk octet in de kamermuziekserie van het MCO
Twee concertmeesters, twee eerste violisten, twee altisten en twee cellisten uit het Radio Filharmonisch Orkest sloegen in 2016 de handen ineen en vormen sindsdien het enige vaste strijkoctet van Nederland: ROctet. Naast misschien wel het meest geliefde octet ooit geschreven, dat van Felix Mendelssohn, maken we kennis met de wonderlijke muziek van Woldemar Bargiel (1828-1897), tijdgenoot en zwager van Robert Schumann.
Bargiel Strijkoctet in c op. 15a
Mendelssohn Strijkoctet in Es op. 20
February 2022
Roctet in Novi Sad/ European Capital of Culture
The octet of strings ‘ROctet’ will hold a concert within the ‘Migrations’ programme arch in the City Concert Hall on 24 February. The concert starts at 8 p.m., and the audience will have a chance to hear works by N. Afanasyev, Carlos Michans and F. Mendelssohn.
ROctet is an octet of strings from the Netherlands that originated in 2016. Composed of the leading strings of the Netherlands Radio Philharmonic Orchestra, this energetic ensemble has held many brilliant concerts in various concert series and performed live on radio and TV. Their debut CD ‘Housewarming’ was released by Challenge Records International.
The CD has received notable attention from leading Dutch media. Two radio stations in the Netherlands named it Album of the Week, and it received a 5-star review in the TROUW newspaper. In the January 2020 issue, an interview with ROctet appeared in the prominent classical music magazine Luister, where shortly afterwards the CD received a 10-star review. With the wonderful reviews that appeared in the French Diapason and the American Music Guide magazine, ROctet did not go unnoticed in the foreign press either, thus the tradition of this wonderful string formation remained alive.
Ensemble members: Joris van Rijn (violin), Dimiter Tchernookov (violin), Julija Hartig (violin), *Emi Ohi Resnick is replacing Masha Iakovleva (violin), Francien Schatborn (viola), Frank Brakkee (viola), Eveline Kraayenhof (cello), Anneke Janssen (cello).
Admission to the concert is free of charge.
December 2021
Roctet speelt Feestelijk concert vóór Kerst
ROctet presenteert HOUSEWARMING vóór Kerst
Afanasyev, Shostakovich en Mendelssohn
Roctet in de serie Concertcommissie Hoeksche Waard
ROctet presenteert HOUSEWARMING
Afanasyev, Shostakovich en Mendelssohn
September 2021
Roctet in het CONCERTGEBOUW Amsterdam De kracht van acht
Nederlands enige vaste strijkoctet ontstond uit het Radio Filharmonisch Orkest en heet ROctet. Vandaag speelt het Afanasjevs Dubbelstrijkkwartet ‘Novoselye’ naast Mendelssohns iconische Octet.
Mendelssohn en Afanasjev
Het ROctet speelt Mendelssohns iconische Octet. ‘Uitbundige, juichende muziek van een 16-jarige die hier een bruisende, nagenoeg perfecte uitvoering krijgt’, aldus de Volkskrant. Naast deze publieksfavoriet klinkt een onbekend werk van de Rus Nikolaj Afanasjev, een negentiende-eeuwse vioolvirtuoos. Zijn Dubbelstrijkkwartet heeft als ondertitel Novoselye, wat ‘housewarming’ betekent. Een muziekfeest vol energie en melancholie.
Roctet in Grote Kerk Epe
Nederlands enige vaste strijkoctet ontstond uit het Radio Filharmonisch Orkest en heet ROctet. Vandaag speelt het Afanasyevs Dubbelstrijkkwartet ‘Novoselye’ naast Mendelssohns iconische Octet.
March 2020
Afanasyev, Sjostakovitsj en Mendelssohn
ROctet speelt de allermooiste stukken uit het octetrepertoire van Afanasyev, Sjostakovitsj en Mendelssohn.
January 2020
Raadhuisconcert: De invloed van een tiener
Het iconische strijkoctet in Es-groot (1825) van de toen zestienjarige Mendelssohn is van grote invloed geweest op componisten na hem. Bijvoorbeeld op de Deense Niels Gade, die Mendelssohn opvolgde als dirigent van het Gewandhausorchester. 50 jaar na Mendelssohn schreef ook de Russische componist Nikolay Afanasyev een strijkoctet (1875).
November 2019
AvroTros Vrijdagconcert: Mendelssohn, Bach en Sjostakovitsj
Bach Selectie uit de Kunst der Fuge, BWV 1080
Micháns Divertimento for eight strings ‘Variations on a Tamil Lyric’
Sjostakovitsj Twee stukken voor strijkoctet
Mendelssohn Octet in Es opus 20
Felix Mendelssohn’s octet, geschreven toen hij 16 was, is een soort vioolconcert in kleine bezetting, met een vanzelfsprekende glansrol voor de eerste viool. Over de strijkersklanken hangt een bijna feeërieke waas. En het maakt gelukkig. Altviolist Frank Brakkee zegt erover: ‘Van de muziek van Mendelssohn voel je je tien jaar jonger. Het heeft jeugdige frisheid, vol energie, opwinding en mooie melodieën. Dat doet Mendelssohn heel knap. Als je even neerslachtig bent, luister naar Mendelssohn en je kunt er weer tegen.’